Kristin Finstad Svendsen

About

Categories

Archives

Search

Svar på spørsmål om anoreksi #1

God torsdag! Puh, start helg - det er lenge siden den har vært så etterlengtet som nå. Dette innlegget skulle egentlig vært publisert i går, men ettersom jeg sovnet i sekundet jeg kom hjem, kommer det i dag - litt på etterskudd.

Det er på tide å ta for seg noen av spørsmålene som kom inn med da jeg etterspurte hva dere lurte på i forhold til anoreksien. Ettersom jeg har svart ganske så utdypende på mange, har jeg valgt å dele det opp. Om det blir en eller to deler til, får tiden vise. Nå kommer i hvert fall de første svarene Er du og Melina venner eller kom spiseforstyrrelsen i veien?
Spiseforstyrrelsen har aldri kommet i veien for oss. Vi har ikke snakket så mye sammen etter at hun flyttet ut, noe jeg tenker er helt greit, ettersom vi bodde sammen i over et år. På nåtidspunkt har vi mye på hver vår kant, men jeg regner med at kontakten tas opp igjen når tiden er inne for det.

Hvordan har dine tanker vært i forhold til alkohol og kalorier? Mener å huske du skrev du var ute og drakk noen ganger da det virket som sykdommen var på sitt verste? 
Det stemmer at jeg har drukket alkohol med jevne mellomrom hele tiden. Ofte måtte og må jeg takke nei, fordi som kjent svekkes "kontrollen" med promille - i hvert fall for mitt vedkommende. Å la kroppen få bestemme om jeg skal spise eller ikke - uten hodets tanker og samvittighet, er aldri en spesielt god idé for dagene og ukene som kommer etter. Det er først da samvittigheten og straffen iverksettes. Som du forstår, har kaloriene og alkohol spilt en stor rolle, og kanskje til og med en stopper for mitt sosiale liv. Dessuten er det mye kalorier i selve drikken, som også kan gjøre tiden etter vanskelig. Nå kommer det helt an på perioden jeg er i - er den god, liker jeg å kose meg med vin og snacks, er den dårlig, er det vanskelig å klare å kose seg.

Hvordan gjør du/gjorde du det da du var ute og spiste? Pleier du å spesialbestille så du er sikker på at du vet hva du får?
Ja, jeg spesialbestiller til en viss grad. Jeg tar for eksempel sjelden en ferdig mikset pizza, men velger heller litt av hvert selv - da selvfølgelig matvarer jeg er trygg på. Dersom jeg bestiller salat, ber jeg om å få dressingen ved siden av og ikke oppi, og dessuten bestiller jeg gjerne uten visse ingredienser hvis salaten skulle inneholde noe jeg synes er vanskelig. Jeg er svært begeistret for menyer som gir en god forklaring på hva du faktisk får når du bestiller, og ender derfor også ofte opp på de samme restaurantene jeg opplever som trygge, hver gang.Hvordan klarte du å unngå innleggelse med en så lav bmi?
Fryktelig godt spørsmål, og jeg må innrømme at jeg ikke forstår det helt selv. Jeg sluttet på Volvat fordi de nektet å behandle og å "ha ansvar" for meg dersom de ikke fikk legge meg inn. Jeg var livredd for nettopp innleggelse, og er ganske sikker på at jeg var relativt både overbevisende og overtalende for å slippe de gangene temaet kom opp. 

Syntes du jenter som er litt større og mer former er stygge, eller hvordan er ditt syn på andres kropper med tanke på at du selv sliter med kropp?
Det rare er at jeg synes jenter med flotte former, rumpe og pupper er helt fantastisk - jeg hyller dem! Dette med å være et vandrende skjelett, gjelder kun meg selv. Det er meg selv jeg ser som ekkel, stygg og tykk - overhodet ingen andre. I det store og det hele, handler anoreksi om å føle at man ikke duger til noe, og dermed blir maten offer for den etterlengtede "kontrollen". En livsfarlig makt og mishandling av egen kropp, noe som ikke bærer med seg annet enn skam og ulykke.

Hvordan ser drømmekroppen din ut?
Uansett hvor grusomt det er å si, så hadde jeg svart en jøde i en konsentrasjonsleir for bare kort tid siden. Men sannheten er at det ikke finnes noe drømmekropp for meg som anoretiker, for så fort et mål er nådd, blir et nytt, umenneskelig og ulevelig mål satt. Det er en evig ond sirkel som handler om så mye mer enn kropp. Det handler om å ikke klare å være fornøyd, å ikke klare å slutte å gå ned i vekt før noe tvinger deg til å slutte. Det handler om en svak, ødelagt og vanvittig syk psyke.

Var du tynn også som barn eller var dette noe som begynte i tenårene?
Som barn var jeg over gjennomsnittet aktiv. Jeg spilte både håndball og fotball, ble tatt ut til samlinger fordi jeg gjorde det godt, nøt mat og spiste mye. Likevel har jeg alltid vært slank - ikke spinkel, men slank. Hysteriet etter å være mager, se ut som en pinne, begynte i starten av tenårene. Jeg vil tippe jeg var 13 år da jeg bestemte meg for å slutte å spise lunsj på skolen, og da var det i gang.

Har spisevanene dine forandret seg mye opp gjennom årene?
Som du kanskje forstår, så har de forandret seg drastisk. Fra store mengder mat, til små, til absolutt ingenting, til små igjen. Jeg er småspist fortsatt - en kombinasjon av at mye av sultfølelsen er borte, jeg er redd for å spise for mye og jeg synes ofte det er vanskelig å spise med mange jeg ikke kjenner, på skole og jobb, for eksempel.Er du langt unna normalvekt? Du er veldig tynn.
Jeg vil ikke si annet enn at jeg er under normal, så jeg har fortsatt mye å jobbe med. Å gå opp i vekt er fryktelig vanskelig, og jeg sliter spesielt nå som jeg har holdt meg stabil en god stund. Heldigvis er ikke min nåværende vekt livstruende, og jeg tenker at det er godt, i det minste.

Har du noen gang hatt frykt for drikke, leppomader/kremer etc?
Ja, det har jeg hatt. Fuktigheteskremer, tannkrem og Pepsi Max servert i glass på restaurant er gjengangere som jeg har fryktet i så alt for mange perioder.

Hvordan er søvnen din? Har du tips til hvordan å sove bedre?
Søvnen min er elendig. Etter at jeg var fryktelig deprimert i fjor, har jeg slitt med søvn. Jeg har hatt angst for å sove, angst for å ikke få sove og angst for å våkne opp alene om jeg skulle sovne. Dette forferdelige mønsteret har ført til at jeg selv bruker sovemedisiner for å få nok søvn. Tipsene jeg selv har fått, har blant annet vært å unngå koffein for sent, skru av elektroniske apparater et par timer før du skal sove, kun bruke soverommet for å sovne, fordi det skal forbindes med nettopp det, meditasjon og yoga. De to siste har jeg praktisert mye, og det har hjulpet meg til en viss grad. Jeg har tatt tre yogakurs for å beherske det uten en instruktør.

Hvordan er du i forhold til måltider? Liker du best å spise alene eller sammen med andre? Jeg har samme sykdom, men klarer ikke å spise alene. Tør heller ikke å spise sammen med andre enn den nærmeste familien. Hvordan har dette vært for deg?
Jeg synes faste måltider er vanskelig, fordi jeg forbinder det med de strenge kostplanene jeg har vært gjennom - noen ganger mer problematisk enn andre, naturligvis. Aller best liker jeg å spise alene, eller sammen med Niklas. Jeg har aldri hatt problemer med å spise på restaurant med tanke på alle menneskene der, da har det heller vært vanskelig fordi jeg ikke nøyaktig kan vite hva jeg får servert. Jeg synes, derimot, det er veldig problematisk å sitte sammen med folk jeg ikke kjenner godt å spise - for eksempel på skolen og jobb, som jeg nevnte litt lenger opp. I slike situasjoner blir hele opplevelsen ødelagt for min del - jeg tenker bare på hva alle andre tenker, føler og mener om spisevanene mine. Har personligheten din endret seg pga sykdommen?
Ja, det tror jeg - både på godt og vondt. Jeg har lært meg å sette mer pris på ting, for eksempel. Jeg har også blitt mye mer følsom, fått lavere smerteterskel og blitt svakere både fysisk og psykisk. Som nevnt har også sosiale sammenkomster hvor mat er inne i bildet, blitt en utfordring. Noe som tidligere ble forbundet med kos og hygge, kan ofte oppleves som bare vondt og ubehagelig. Jeg kan gråte av den minste ting, noe jeg overhodet ikke gjorde før. Jeg liker å fremstå sterk og tøff, det har jeg alltid gjort, men hva jeg føler innerst inne er totalt forandret. Jeg frykter at noen som er glad i meg ikke skal være det lenger, at de som betyr mest for meg, skal slutte å bry seg om meg og jeg er redd for å være til bry. Jeg vil ikke bli sett på samme måte som før da jeg visste at jeg betydde noe og at mine følelser og verdier spilte en rolle for andre også. 

Tok du silikon pga lite fett på brystene pga anoreksien?
Ja, kanskje. Jeg vet ikke helt. Som sagt, har jeg alltid vært slank, og heller ikke hatt spesielt store bryster. Jeg tok silikon fordi jeg ønsket litt mer størrelse - om det var fordi jeg har et forvrengt syn på kroppen min eller ikke, det vet jeg ikke.
 


7 Kommentarer

07.07.2016 kl. 12:24
<3 veldig bra svart! Reflektert, men ikke minst ærlig! Stor klem <3

Kristin Finstad Svendsen

07.07.2016 kl. 14:33
Anonym: Så godt å høre! Tusen takk <3 God klem <3

Helene

07.07.2016 kl. 17:12
Jeg er veldig glad og takknemlig for at du har disse sykdoms-innleggene fra tid til annen! Er så godt å vite at man ikke er alene om å tenke eller føle på spesielle måter. Du er sterk og vakker! Håper du får en fin dag videre <3

Kristin Finstad Svendsen

07.07.2016 kl. 18:53
Helene: Så koselig å høre <3 Tusen, tusen takk!! Masse lykke til fremover. God klem <3

Emily

07.07.2016 kl. 20:48
Jeg syns du er så tøff som tør å åpne deg slik du faktisk gjør. Å snakke om dette er så følsomt og du stiller deg selv i en så sårbar posisjon. Jeg sliter selv, og jeg er mektig imponert over hvordan du snakker om dette.

Jeg heier så på deg. Måtte denne djevelskapen gi slipp på oss begge snart.

Stor klem

07.07.2016 kl. 23:02
Hvis de bildene er nye så ser det jo ut som du er faretruende undervektig spør du meg...

Hege Kristin

08.07.2016 kl. 20:17
<3

Skriv en ny kommentar

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits